[O1] Brzęczyk świateł mijania przestał działać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OLO_24
    Classic
    • 2007
    • 12

tak na marginesie to oba zdjęcia wnętrza są przed FL... spójrz sobie na szafę która ma jeszcze stare wskaźniki

deska po FL wygląda tak:

oczywiscie dobrygrzeswawa ma racje z tym 1 zdjeciem :!:
  • Goofer
    Drive
    • 2006
    • 81

Witam wszystkich
    Ostatnimi czasy zauważyłem, że gdy wysiadam z auta brzęczyk od zapalonych świateł mijania nie informuje mnie o pozostawionych włączonych światłach. Nie wiem co się mogło stać :? Do niedawna wszystko ładnie działało w mojej Octavii.Gdy były zapalone światła - po otwarciu drzwi odzywał się sygnał dźwiękowy.Teraz cisza.Co mogło się stać :?: Gdzie szukać tego urządzenia :?: Proszę o pomoc.Teraz zwłaszcza muszę to naprawić bo jak wiadomo od jutra jeździmy już na włączonych światłach mijania przez całą dobę.P O M O C Y
    Była O1 1.6 AEE
    Było A4 B5 1.6 ADP
    Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• salvado
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 314

A światło w kabinie zapala się po otwarciu drzwi? Bo jak nie, to może nie brzęczyk, a mikroswitch w zamku jest sprawny inaczej.
      Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Goofer
        Drive
        • 2006
        • 81

Hmm wiesz że nawet nie wiem.Aż zaraz pójdę i zobaczę. Ale wydaje mi się że zapala się.Ręki nie dam sobie uciąć.Za parę minut napiszę :|
        No faktycznie nie zapala się światło jak otworze drzwi kierowcy. Gdy otwieram drzwi pasażera albo tylnie to światło się zapala ale brzęczyk też się nie odzywa. Czyli co jest nie tak :?:
        Była O1 1.6 AEE
        Było A4 B5 1.6 ADP
        Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

zwalony mikrostyk w drzwiach kierowcy. buczek działa tylko na przód lewy. poszperaj na forum. była naprawa w dwóch wersjach: dołożenie dodatkowej krańcówki lub wymiana mikrostyku w mechanizmie zamka. No albo wymiana całego zamka.
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Goofer
            Drive
            • 2006
            • 81

Nie wiem jak ja sprawdzałem wcześniej ale poczytałem na forum o tym mikrostyku i poszedłem jeszcze raz do auta :| U mnie centralny działa jak należy.Dekielek w drzwiach kierowcy chowa się przy zamykaniu i wyskakuje przy otwieraniu. Wsiadłem do auta i zapaliłem światła. Otworzyłem drzwi kierowcy: cisza i brak lampki oświetlenia. Potem otworzyłem drzwi pasażera: rozległ się sygnał brzęczyka i zapaliła się lampka oświetlenia.Tak samo się działo przy tylnych drzwiach. Sygnał nie działa tylko przy otwartych drzwiach kierowcy. Więc do wymiany lub naprawy mam ten nieszczęsny mikrostyk :cry:
            Była O1 1.6 AEE
            Było A4 B5 1.6 ADP
            Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=4342 w wersji uproszczonej, a w ostatnim poście masz link do gruntowniejszej naprawy. pierwsze robi się w miarę szybko i jest całkiem skuteczne.
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Goofer
                Drive
                • 2006
                • 81

huwe: dzięki. Wszystko fajnie ładnie tylko za bardzo nie "czaje" tej wersji uproszczonej. Aż takim magikiem nie jestem.Trochę jest to za prosto napisane.Jakieś konkretniejsze fotki by się przydały.No w każdym razie jak będę miał czas to rozbiorę drzwi i wtedy zobaczę.
                Była O1 1.6 AEE
                Było A4 B5 1.6 ADP
                Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• wizja
                  Classic
                  • 2004
                  • 31

Mam to samo. U mnie to czujnik otwarcia drzwi kierowcy nie działa. Ani się lampka nie zapala, ani na desce czerwona czujka, ani brzęczyk nie działa, alarm na powrót sam zamyka drzwi jakby nie wykrył ich otwarcia.

Raz na czas czujnik jakby zaskakuje i wszystko bzyczy i świeci :-) Od święta.

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

Goofer, kurde nie szalej - przecież to prawie organoleptyczne napisane :szeroki_usmiech .
                    zaopatrujesz się w coś takiego : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=185330230 , montujesz to w prawy dolny narożnik drzwi - taka czarna tuleja , w którą wchodzi sworzeń zamontowany na drzwiach. kwestia podpięcia i podciągnięcia kabelków i już.

Komentarz

• eltar
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 50

U mnie też tak było kiedyś - później czasami się nie zamykał, czasami antynapad szalał w czasie jazdy...
                      Z czasem będzie coraz gorzej :-(

Komentarz

• edi
                        Classic
                        • 2006
                        • 21

tu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=8013 opisałem wymianę mikrowłącznika

Komentarz

• Goofer
                          Drive
                          • 2006
                          • 81

edi: zamka wyjmować nie będę - za dużo roboty. Skorzystam z opcji wykorzystanej przez Czadera.
                          huwe: czy Ty wstawiałeś ten czujnik krańcowy w swoim aucie :?: Bo już załapałem o co w tym chodzi tylko mam parę pytań.Bo krańcówkę wstawia się w tą czarną tulejkę w budzie auta.Od niej ciągnie się jeden kabel do kostki przy "nodze szefa". Tak czy nie :?: Bo kwestii podłączenia nie za bardzo łapie. Słaby ze mnie elektryk :? Wytoczyć na tokarce moge co nieco ale przy kabelkach leże ... :wink:
                          Była O1 1.6 AEE
                          Było A4 B5 1.6 ADP
                          Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• huwe
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 976

tak, dokładnie. kabelek musisz pociągnąć aż do drzwi ( tapicerkę trzeba zdjąć). i tam podłączyć.

Komentarz

• Goofer
                              Drive
                              • 2006
                              • 81

Dzięki.W takim razie już wiem co i jak.Jak znajdę czas to zabiorę się za to.Pozdrawiam :drive: Jak zrobię to napiszę i podzielę się wrażeniami
                              Była O1 1.6 AEE
                              Było A4 B5 1.6 ADP
                              Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• mamaj12
                                RS
                                • 2009
                                • 1956
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Siemka,
                                Nie działa mi brzęczyk ani z drzwiami kierowcy ani pasażera. Natomiast lampka zapala się przy obu drzwiach. Czyli padnięty jest brzęczyk, tak? Czy może po prostu jest on nieaktywny?
                                obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                                wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• zielony49
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 180

Ja miałem podobnie, nie dzialał mi brzeczek zapalonych świateł, nie zapalała się diodka otwartych drzwi kierowcy, kupiłem na Allegro mikrostyk , za 17 zł, (podobno hermetyczny) elektryk wymienił za 80 zł, 2 godz. roboty, Dziala bez zarzutu.
                                  Dipol

Komentarz

• krzynol
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 10957
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez zielony49
                                    Dziala bez zarzutu.

tylko, że tak się wtrącę , trzeba czytać poradniki :idea:
                                    i kupić mikrostyk za 2zł i samemu w 2 godziny bezkosztowo....
                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                    poprzednie modele:
                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• zielony49
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 180

nie umiem lutować
                                      Dipol

Komentarz

• mamaj12
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1956
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tylko czy czytając mój post zwróciliście uwagę, że u mnie lampka działa, ale brzęczyk nie! Miałem wymieniony cały licznik/zegary i może brzęczyk nie został aktywowany (o ile jest taka możliwość), bo jak nie to zapewne jest padnięty.

[ Dodano: Nie 25 Kwi, 10 23:18 ]
                                        Odpowiadając na swoje pytanie powiem, że padnięty był głośniczek.

Komentarz

• BobLapwing
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 12

Zakupiłem 6 letnią octavię I i chciałbym się upewnić, czy w każdym modelu/wersji powinien być "brzęczek" informujący o zapalonych światłach mijania?
                                          Zauważyłem, że nic nie brzęczy przy otwartych drzwiach(ani przy prawych, ani przy lewych), a przy lewym przodzie nie mam informacji na wyświetlaczu, że drzwi są otwarte.
                                          Czyli diagnozujecie raczej przełącznik?

Komentarz

• mamaj12
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1956
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

BobLapwing, raczej mikrostyki w drzwiach. A czy lampka przy otwieraniu drzwi się zapala?

Komentarz

• BobLapwing
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 12

Jeżeli lampka jest ustawiona na włączanie przy otwartych drzwiach, to u mnie po otwarciu samochodu(tylko poprzez centralny zamek) od razu się zapala. Gaśnie dopiero po odpaleniu auta.
                                              Informacje o otwartych drzwiach są widoczne na komputerze po otwarciu wszystkich(łącznie z bagażnikiem) oprócz drzwi kierowcy.
                                              "Brzęczek" nie działa nigdzie...może go nie ma? :|

Komentarz

• mamaj12
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1956
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

BobLapwing, a jak otworzysz auto i poczekasz aż lampka zgaśnie to czy po otwarciu drzwi się zapali?
                                                Wszystko wskazuje chyba jednak na mikrostyk w drzwiach kierowcy.

Komentarz

• BobLapwing
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 12

Zamieszczone przez mamaj12
                                                  a jak otworzysz auto i poczekasz aż lampka zgaśnie to czy po otwarciu drzwi się zapali?
                                                  Przy prawych drzwiach TAK, ale po otwarciu drzwi kierowcy niestety NIE.

A czy metalowy bolec w drzwiach wchodzący do gumowego gniazda w słupku(na dole) odpowiada za jakieś przekaźnikowo-stykowe sprawy?

Komentarz

Pracuję...